Formula 1'in çevresel etkisi

-
Aa
+
a
a
a

Spor Gündemi'nde Burcu Biçer, Formula 1'in iklim krizine etkilerini, raporları ve sürdürülebilirliğe dair nasıl çalışmalar yapılıyor konusuna değiniyor.

""
Formula 1'in çevresel etkisi, iklim krizi ve sürdürülebilirlik
 

Formula 1'in çevresel etkisi, iklim krizi ve sürdürülebilirlik

podcast servisi: iTunes / RSS

10 takım, 20 sürücü ve binlerce çalışandan oluşan Formula 1 (F1), spor ve eğlence anlamında dünya çapında devasa organizasyonlar yapıyor. F1'in açıklamasına göre, bu büyük organizasyon büyük bir karbon ayak izini de beraberinde getiriyor.



2019'da 256 bin CO2 eşdeğer tonun biraz üzerinde. Bunun yaklaşık %45'i kara, hava ve deniz seyahati lojistiğinden geliyor. Diğer %27,7'lik kısmı ise F1 ekibi çalışanları ve etkinlik ortaklarının tüm seyahatlerinden geliyor. Otomobillerin kendisi toplamın yalnızca yüzde 0,7'sini oluşturuyor. Açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.

F1'in 2019'da belirlediği 2030'a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşma hedefi, araçlarının elektrikli olmasından çok daha fazlasını gerektireceği anlamına geliyor. F1, kendi kapsamlı sürdürülebilirlik raporunu yayınladı ve 2030'a kadar net sıfır karbon hedefini ve 2025'e kadar tüm yarışların sürdürülebilir olacağını taahhüt etti; "F1, Aramco gibi yakıt tedarikçileriyle %100 sürdürülebilir yakıt yaratma konusunda görüşmeye başladı. Şu anda araçlar %90 yakıt ve %10 yenilenebilir etanol ile çalışıyor; bu da - bir dereceye kadar - günlük kullandığımız yakıta benziyor."

Bir diğer yandan, sezon süresince yarışların ülkeden ülkeye yer değiştirmesi de karbon salımını artıran önemli bir faktör olarak görülüyor.



Bu süreçte neler yapılabilir?

Atıkların yeniden kullanılması, geri dönüştürülmesi veya kompostlaştırılması, bu uygulamalara teşvik edilmeli. Organizasyonda taraftarlara düşen ise pistlere gidip gelmenin çevreci yollarını bulabilmek. Etkinlik operasyonları, sporun 2019 ayak izinin yalnızca %7,3'ünü (ikinci en küçük bileşen) oluştururken, tesisler ve fabrikalar %19,3'ü oluşturdu.

2019 yılında Formula 1, daha geniş Sürdürülebilirlik Stratejisinin bir parçası olarak 2030 yılına kadar Net Sıfır Karbon olma taahhüdünü 'Factory to flag' mottosuyla açıkladı.

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel'in iklim aktivistliği 

Geçen sene F1'den emekli olan pilot Sebastian Vettel, iklim değişikliği konusunda tartışmasız dünyanın en açık sözlü sporcusu. Özellikle F1'i eleştiren emekli pilot,
2030 yılına kadar karbon nötrlüğü elde etme sözü verdi. Ancak Vettel, yeterince hızlı ilerlediğine inanmıyor; "Enerji, enerji bağımlılığı ve gelecekte izleyeceğimiz yol olmak üzere, gelecek  hakkında çok endişeliyim. Enerji açısından bağımsız olmalıyız ve bu mümkün çünkü çözümler zaten var. Rüzgâr enerjisiyle olduğu kadar güneşle de daha fazla enerji üretmek mümkün."

11

Sebastian Vettel, Miami yarışına 'Su Altında 1. Grand Prix' yazan bir kaskla katılmıştı. Miami, iklim krizi nedeniyle sular altında kalacak ilk kentlerden biri. Vettel, 2022'de emekli olmadan önce BBC'ye verdiği bir röportajda 'Enerji hakkında devamlı konuşuyorsun, bu, seni ikiyüzlü yapar mı?' sorusuna, "Yapar. F1'de yarışmalı mıyım sorusu, kendime her gün sorduğum sorulardan biri. Arabadan her indiğimde elbette düşünüyorum; dünyayı dolaşmak ve kaynakları boşa harcamak yapmamız gereken bir şey mi? Bu yüzden emekli olup olmamam gerektiğini sorguluyorum," diyerek cevaplamıştı.